Een lange renovatie om Villa de Proost in ere te herstellen

"Eindelijk renovatie de Proost", kopten de kranten toen Els Dupont en Jo Goossens hun plannen voor de villa in Rillaar bekend maakten. Bij de aankoop van het pand, in 2015, was het in een erbarmelijke toestand.

Zwaar beschadigd

Het dak en de zoldervloer stonden op instorten en de eerste verdieping had door waterinsijpeling schade opgelopen. De plankenvloeren op de begane grond waren beschadigd door een waterlek.

De kelder was nauwelijks toegankelijk door puin en de eetplaats was één groot vuilnisbelt. Het afval was duidelijk opgestapeld over heel veel jaren.

Het pand ging bovendien compleet verscholen achter een wildernis van begroeiing, met bomen tot tegen de gevel en in de dakgoot, sommige waren reeds 30 jaar oud.

Urbex, krakers en antiekjagers

Ook Urbex-fotografen (Urban Explorers), krakers en antiekjagers hadden hun sporen achtergelaten. De waardevolle inboedel was grotendeels weggeroofd, inclusief koperen klinken en oude huisraad. Wat overbleef was vuil, stukgeslagen of weggerot.

Een noodzakelijke renovatie

En dus hebben Els en Jo met veel goeie moed een werkbaar plan "renovatie de Proost" opgemaakt. Twee jaar hebben ze gewerkt aan het pand om na de renovatie Villa de Proost weer alle eer aan te kunnen doen.

Op deze beelden ziet u hoe de renovatie te Rillaar van Villa de Proost is verlopen.