Villa de Proost, erfgoed om te koesterenVilla de Proost behoort tot het erfgoed van Rillaar. Het is een neotraditionele villa met aansluitende kapel die ten oosten van de dorpskern ligt. Ze is voor het eerst in het kadaster geregistreerd in 1897 en werd verbouwd in 1898 en 1912. Jan De Proost, onderpastoor van Elsene, was de bouwheer.

Uniek erfgoed uit Rillaar

Dat de bakstenen villa terecht tot het erfgoed uit de streek behoort, blijkt uit de bouwstijl. Het is een gecombineerd diep- en breedhuis en heeft vier traveeën en twee bouwlagen.

De getrapte dakkapel in het leien zadeldak is erg opvallend. De lijst- en trapgevel heeft schouderstukken en een overhoeks topstuk aan de derde en vierde travee.

Het huis ziet er traditioneel uit dankzij de zandstenen muurbanden, de zandstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen van de vensters en de bakstenen bogenfries boven de vierde travee.

Bovenin de derde travee is een gevelpaneel ingewerkt met de woorden "Jesus Maria". Een onvervalst stukje religieus erfgoed.

Kenmerkend zijn rechthoekige vensters, blauwe hardstenen lekdrempels en lateien. Er is een rechthoekige deur met een blauwe hardstenen latei en sierlijk smeedijzerwerk in bovenlicht. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op modillons.

Een villa met kapel en grote tuin

Tegen de linkerkant van het huis is een kapel aangebouwd. Die bestaat uit twee bouwlagen en twee traveeën. Het leien zadeldak heeft een links aandak en een vlakke koorsluiting.

De vensters op de benedenverdieping zijn rechthoekig. Op de eerste verdieping, in de eigenlijke kapel, hebben de venster spitsbogen met neogotisch natuurstenen maaswerk.

De villa ligt in grote omringende tuin. Een bakstenen omheiningsmuurtje met een ijzeren toegangshek vormt de scheiding met de straat. Er zijn twee delen: een moestuin en een lusttuin. Er is een heuveltje van ongeveer 2 meter hoog en er zijn sporen van een verdwenen vijvertje.

Meer weten over Villa de Proost

Villa de Proost is een prachtig en majestueus pand met een grote wandeltuin. Het domein biedt rust en comfort. Neem dus gerust contact op als u meer wil weten over Villa de Proost en dit uniek erfgoed in Rillaar.

Erfgoed